Naudojimo instrukcijos
Magnis yra svarbus augalams elementas, kuris įeina į
chlorofilo molekulės sudėtį ir tiesiogiai dalyvauja fotosintezėje, daugelyje
augalo fermentinių reakcijų bei energijos apykaitos procesų. Dėl šių
priežasčių, jo kiekis daro reikšmingą įtaką augalų produktyvumui - ypač didelis
poreikis augalams augant. Magnio sulfatas sodininkystėje ir daržininkystėje
naudojamas magnio trūkumui augaluose ar dirvožemyje koreguoti. Šio junginio
pranašumas prieš kitas magnio druskas yra didelis jo tirpumas, todėl gali būti
naudojamas tręšimui per lapus. Palyginus su kitomis magnio trąšomis, jo
reakcija yra neutrali ir beveik neturi įtakos dirvožemio pH reakcijai.
PANAUDOJIMAS
- Pastovios magnio koncentracijos palaikymui jūriniuose
akvariumuose, kuriuose laikomi dideli koralų kiekiai;
- Kaip elektrolitas vario sulfato gamybos procese.
MAGNIO stygiaus požymiai:
Senų lapų tarpgyslių chlorozė
(audinys tarp gyslų iššviesėja, pabąla, dar vėliau paruduoja). Kai kurių augalų
lapai įgauna ryškiai oranžinį, raudoną arba violetinį atspalvį, o lapo gyslos
išlieka žalios. Lapai tampa smulkūs, įgauna gelsvai žalsvą atspalvį, tarp gyslų
atsiranda rudos dėmės, lapai anksčiau laiko nudžiūva, nukrenta ir bulvių kerai
apačioje lieka pliki.
- Baltagūžiams kopūstams magnio stygius išryškėja apatinių
lapų marmuriškumu.
- Svogūnų laiškų viršūnės išbąla, vėliau ši spalva išnyksta,
tačiau laiškai lūžinėja ir džiūsta.
- Agurkuose magnio trūkumas pasireiškia lapų
tarpgyslių chloroze; lapai lieka sultingi, tačiau menki, vaisiai irgi užauga
maži.
- Obelys iš vaisinių augalų laikomos jautriausiomis magnio
trūkumui. Ant išsivysčiusių stambių lapų tarpgysliuose atsiranda tamsiai rudos
dėmės. Vėliau tokie lapai krenta. Trūkumo požymiai pradžioje pastebimi ties
metūglių pagrindu, vėliau plinta į ūglio viršūnę, kurioje lieka keletas plonų
tamsiai žalių lapų.
- Vyšniose, juoduose serbentuose ir kai kurių veislių obelyse
lapų tarpgyslelinė chlorozė prasideda nuo lapo vidurio (tarpgysliai įgauna
purpuriškai raudoną spalvą). Magnio stygiaus atveju ant vyšnių ir kriaušių lapų
dažnai pasirodo beveik juodos spalvos dėmės. Vaisiai lėtai sunoksta ir
dažniausiai nėra tinkami laikyti.
- Spygliuočiams magnio trūkumas pasireiškia spyglių
rudavimu ir byrėjimu.
NAUDOJIMAS IR REKOMENDACIJOS
Dažniausiai naudojamas sodo (vaismedžiams, uoginiams
augalaims), šiltnamio (agurkams, pomidorams, paprikoms), daržo (salotoms,
ridikėliams, bulvėms), vazoniniams augalams ir kai kurioms gėlėms, pvz.: rožėms
tręšti.
Tręšimui per lapus - naudojama 0,1-0,6% koncentracijos
tirpalą (10-60 g/10 l vandens). Vaismedžiai ir vaiskrūmiai purškiami 1%
koncentracijos tirpalu (100 g/10 l vandens).
Tręšimui per šaknis -
dekoratyviniai augalai, gėlės, vejos ir kiti augalai laistomi 0,2%
koncentracijos tirpalu (20 g/10 l vandens).
DĖMESIO!
Dažnai magnio trūksta augaluose, bet ne dirvoje. Tai būna
per didelis kalio, kalcio kiekis arba netinkamas dirvos rūgštumas. Esant kalcio
trūkumui, magnis gali būti nuodingas augalams. Kai magnio kiekis per didelis,
sumažėja kalcio, kalio ir amonio azoto kiekis augaluose ir padidėja fosforo
sunaudojimas. Todėl, rekomenduojama kartu su magniu subalansuotai tręšti ir
kalcio trąšomis.
Purškiant rekomenduojame kartu naudoti paviršiaus aktyviąją medžiagą, kuri pagerins augalų apsaugos priemonių, mikroelementų ir kitų produktų pasisavinimą ir padengimą ant augalų. Paviršiaus aktyviąją medžiagą įsigyti galite čia: LIP TOP GOLD
DĖMESIO! Maišydami purkštuve augalų apsaugos ir priežiūros priemones, nepamirškite stabilizuoti tirpalo pH! Tai svarbu dėl galimų nuosėdų susidarymo ir tirpalo efektyvumo. Priemonių efektyvumas mažėja, kai jos naudojamos tirpaluose su šarminiu vandeniu (pH>7). Vandens pH privalo būti 5,5. Tokį vandens rūgštingumą galite užtikrinti su FIX pH 5,5 stabilizatoriumi. Ypač rekomenduotina naudoti, jei viename purkštuve maišote ne vieną augalų priežiūros priemonę.
Užtikrinsite stabilų purškiamo tirpalo pH (ruošimo ir naudojimo metu) – padidinsite pesticidų ir trąšų efektyvumą! FIX pH 5,5 stabilizatorių įsigykite čia: FIX pH 5,5
Prieš naudodami visuomet perskaitykite etiketę ir informaciją apie produktą.